Phytophthora problemen: Is cactorum wel altijd cactorum?! 

Steeds vaker worden we in de praktijk geconfronteerd met problemen in het plantmateriaal van aardbeien. Veelal gaat het hierbij om aantastingen in de wortels of het rhizoom. Meestal zijn we er snel aan uit: de symptomen wijzen duidelijk richting Phytophthora cactorum, oftewel Stengelbasis rot. Of toch niet? 

Phytophthora cactorum
Een duidelijke rood-bruine verkleuring in de neus van de plant, die een verstoring van de waterhuishouding teweeg brengt en hierdoor de plant doet verwelken. Vele foto’s zijn te vinden op internet met dit duidelijke schadebeeld van Phytophthora cactorum.

P5090003

 

Middelen niet afdoende?
Eenieder streeft ernaar er zeker van te zijn dat ons plantmateriaal vrij zal blijven van deze ziekte. Maar ondanks tijdige en goed uitgevoerde behandelingen met Paraat, lijkt onze werkwijze niet afdoende te zijn.

Als eerste staat vaak de werking van de producten ter discussie en wordt al snel de conclusie getrokken dat de middelen niet zo sterk meer werken als vroeger. Is dit zo?? Nee dus! 

Uitgebreid onderzoek op laboratorium-niveau heeft aangetoond dat in ieder geval het middel Paraat nog steeds een uitstekende werking heeft tegen P. cactorum. Er is dus totaal geen sprake van enige verminderde werking van dit product. 

Waar gaan we dan fout? Het tijdstip van toepassen? Manier van toepassen? Weersomstandigheden of de bodemgesteldheid? Of hebben we misschien te maken met een andere ziekte? Dit laatste wordt steeds waarschijnlijker.

 

Schimmel Pestalotiopsis
Verschillende plantmonsters zijn onderzocht en daaruit is de schimmel Pestalotiopsis geïsoleerd. Gezonde planten zijn hiermee besmet en laten na verloop van tijd het onderstaande beeld zien:

IMG_3048  pestalotiopsis
 

Paraat, Aliette en Fenomenal hebben geen of onvoldoende werking, omdat het hier een heel andere schimmel familie betreft. Gezamenlijk zoeken onze specialisten naar een goede bestrijding.

2011 CORNE P1000610.JPG

Specialisten

De teeltspecialisten van GO

De GO-partners hebben specialisten in dienst, op het gebied van alle tuinbouwteelten, openbaar groen, techniek en Safety, die u graag voorzien van een advies op maat.

basf logo

Fabrikanten

Onze A-Fabrikanten op een rij

GO streeft naar langdurige relaties met fabrikanten die kwaliteit leveren en investeren in R&D. Zo blijven onze specialisten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

2008 stand preidag GObladmst.jpg

Producten

Exclusieve producten onder GO-label

Innovatie en kwaliteit staan centraal binnen GO. Samen met fabrikanten zoeken we steeds naar verbetering en ontwikkelen we soms producten onder eigen label.