Hogere weerstand en groener gewas door pyraclostrobin

 Signum bevat de werkzame stoffen pyraclostrobin en boscalid, die werken tegen o.a.  alternaria (purpervlek), phytophthora (papiervlek), roest, stemphylium en cladosporium (fluweelvlek). Uit de praktijk blijkt nu dat de stof pyraclostrobin, naast een werking tegen schimmels, een positief neveneffect heeft op het gewas. Dit resulteert o.a. in een betere wortelgroei en een groeningseffect. Niet alleen in de preiteelt, maar ook in andere gewassen zijn effecten waargenomen.  

Dubbel effect

PB170070

BASF heeft de effecten laten onder-zoeken en het blijkt dat pyraclostro-bin in de plant een aantal processen in werking zet, doordat de stof het elektrodentransport in de mitochon-driën afremt.

In de plant activeert dit o.a. de plantafweer. Terwijl het in schimmels juist leidt tot remming van de groei, omdat het daar de cellen stillegt. 

Dus de schimmel wordt geremd en tegelijkertijd activeert de plant zijn eigen afweer tegen schimmels en bacteriën. Dat geeft een dubbel effect op de bestrijding.

Hogere weerstand

Maar niet alleen de weerstand tegen schimmels neemt toe. Uit onderzoek met tabaksplanten bleek ook de algehele plantafweer te zijn ver-hoogd.

De tabaksplanten werden in de proef besmet met het tabaksmozaïekvirus. Uit de resultaten bleek dat het deel behandeld met pyraclostrobin het beduidend beter deed dan onbehandeld.

Dit is opvallend, omdat gewas-beschermingsmiddelen gee
n virussen aanpakken.

Het verschil ontstaat dus door een versterking van de plant-weerbaarheid.

Planten knappen op

Daarnaast resulteert het in een hogere stresstolerantie in moeilijke omstandigheden, zoals hitte, droogte en kou.

Een ander opvallend effect is dat het wortelstelsel van alle gewassen zich beter ontwikkelt. Daardoor nemen planten stikstof efficiënter op. Ook remt de ethyleenvorming af, waardoor de rijping van de prei gelijkmatiger verloopt, zonder een voortijdige veroudering.

Bij prei resulteert dit o.a. in een vitaler en groener gewas. Jan Snijders en Jan Timmers, teelstpecialisten bij resp. Vos Capelle en Handelsonderneming Klep, zien het duidelijk dat als er in het beginstadium 1 of 2 keer met Signum is gespoten. "Het gewas knapt echt op achter de spuit."

 

2011 CORNE P1000610.JPG

Specialisten

De teeltspecialisten van GO

De GO-partners hebben specialisten in dienst, op het gebied van alle tuinbouwteelten, openbaar groen, techniek en Safety, die u graag voorzien van een advies op maat.

basf logo

Fabrikanten

Onze A-Fabrikanten op een rij

GO streeft naar langdurige relaties met fabrikanten die kwaliteit leveren en investeren in R&D. Zo blijven onze specialisten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

2008 stand preidag GObladmst.jpg

Producten

Exclusieve producten onder GO-label

Innovatie en kwaliteit staan centraal binnen GO. Samen met fabrikanten zoeken we steeds naar verbetering en ontwikkelen we soms producten onder eigen label.