Alles voor een efficiënte teeltwisseling

De teeltwisseling staat weer voor de deur. Zonder een goed doordachte planning kan dit ontaarden in een hectische tijd, waarbij alles tegelijk komt en het een lastige sprint wordt om op tijd klaar te zijn. En met half werk sta je direct 1-0 achter bij het begin van de volgende teelt. Hierbij onze tips voor een efficiënte teeltwisseling. 

1. Plan ruim

Het handigst is om een planning op te bouwen vanaf de gewenste plantdatum. Daaruit reken je terug naar het gewas verwijderen. Wat moet er allemaal gebeuren in de tussentijd en hoeveel tijd kost dat? Plan ruim, zodat werkzaamheden als reinigen en ontsmetten, effectief kunnen gebeuren met optimaal resultaat.

2. Eindig schoon 

Welke ziekten en plagen speelden of dreigden er de afgelopen teelt? Zorg dat deze onder controle zijn als het gewas eruit gaat. Kortom: eindig schoon. Dat voorkomt herbesmetting van de volgende teelt. Maak de afweging om nu nog een keer chemie toe te passen en resterende plagen op te ruimen of het risico te lopen in de volgende teelt meer geld te moeten uitgeven aan gewasbescherming (al dan niet biologisch).

3. Zelf doen of uitbesteden?

Zelf het gewas uit de kas rijden of een loonwerker inschakelen? Een loonweker kost geld, maar die kan wel efficiënt en snel(ler) werken. Met een grote groep medewerkers kan het wellicht ook, maar hoeveel uren arbeid kost dat?

4. Kas reinigen & ontsmetten

Na het ruimen een belangrijk aandachtspunt. Er zijn vele middelen in de handel, maar niet elk reinigingsmiddel heeft een even brede biocide werking. Over het algemeen geldt dat middelen op basis van fluoride geschikt zijn voor de eerste reiniging van de gevels en glasopstanden. Vervolgens kan het ontsmetten van o.a. de goten gebeuren met een middel op basis van waterstofperoxide, perazijnzuur of chloor. Onze teeltspecialisten adviseren graag welke middelen het meest geschikt zijn in uw situatie.

5. Loopfolie vervangen

Vernieuwen of niet? Uit het oogpunt van hygiëne: wel vervangen. Laten liggen geeft te veel risico en kan uiteindelijk leiden tot juist meer kosten later in de teelt. Want ondanks een goede ontsmetting kunnen sporen, bacteriën, schimmels, virussen en insecten makkelijk achterblijven in loopfolie.

6. Gotenfolie leggen

Vooral bij oudere goten is het aan te raden om gotenfolie te leggen. Deze bedekt de goot en voorkomt aanslag en vervuiling van de goot (en daarmee alle bijbehorende risico’s op (her)besmetting).

7. AC folie

AC folie speelt een belangrijke rol in het sturen naar een stabieler klimaat. Een optimaal klimaat geeft een optimale opbrengst.  

FOLIE variop AC folie paprikakas2

8. Meerjarige druppelslangen

Druppelslangen kunnen gereinigd worden met chloorhoudende middelen en salpeterzuur. Belangrijk is dat het middel ook organische vervuiling aanpakt. Houdt de druppelslangen in de teelt al zoveel mogelijk schoon door regelmatig Hydrocare mee te druppelen. Dit verlengt de levensduur. 

9. Substraat vernieuwen

Jaarlijks vernieuwen of meerjarig? Meerjarige steenwolmatten kosten in aanschaf wat meer, maar bieden voordeel bekeken over 3 jaar. Nadeel is dat deze moeilijk te ontsmetten zijn en dat betekent risico op (her)besmetting. Of misschien eens telen op veensubstraat overwegen? Wim Voogt vertelt u er graag alles over.

10. Bestel op tijd

Bestel hogedraadhaken, touw, clips en andere teeltbenodigdheden op tijd, zodat deze op het juiste moment klaar staan voor de start van de teelt.

11. Hygiëne protocol op orde

Is het hygiëne protocol voor tijdens de teelt nog op orde? Hoe komen bezoekers binnen en wat zijn de risico’s? Zijn er voldoende haarnetjes, overschoenen, handschoenen, wegwerpoverals etc? Check dit voor de nieuwe teelt van start gaat.

Wist u dat u hiervoor terecht kunt bij onze Safety afdeling? Zij voorzien u graag van alle producten die u nodig heeft om hygienisch te kunnen werken. 

Rollen dispensers

2011 CORNE P1000610.JPG

Specialisten

De teeltspecialisten van GO

De GO-partners hebben specialisten in dienst, op het gebied van alle tuinbouwteelten, openbaar groen, techniek en Safety, die u graag voorzien van een advies op maat.

basf logo

Fabrikanten

Onze A-Fabrikanten op een rij

GO streeft naar langdurige relaties met fabrikanten die kwaliteit leveren en investeren in R&D. Zo blijven onze specialisten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

2008 stand preidag GObladmst.jpg

Producten

Exclusieve producten onder GO-label

Innovatie en kwaliteit staan centraal binnen GO. Samen met fabrikanten zoeken we steeds naar verbetering en ontwikkelen we soms producten onder eigen label.