Toolbox biedt handvatten voor normoverschrijding emissie
Ondanks de strenge(re) regels en dat er al veel wordt gedaan in het veld met driftreducerende technieken, luchtondersteuning, spuitvrije zones etc., komt het toch nog te vaak voor dat middelen in het oppervlaktewater terecht komen. Feit is dat in sommige regio’s de normen flink worden overschreden. Dat hoeft niet eens met enorme hoeveelheden, als je bedenkt dat 1 druppel werkzame stof al 10 km sloot (1 m breed en 1 m diep) onder de drinkwater norm kan brengen. Er hoeft bijvoorbeeld maar een sealtje van een fles de sloot in te waaien…
Tot wel 50% van de normoverschrijdingen zijn het gevolg van handelingen op het erf.
Middelen verdwijnen
Gevolg is dat dit water onbruikbaar is voor drinkwater of dat de werking van het middel vermindert. En dat kan leiden tot gebruiksrestricties of zelfs tot een verbod. Ook neemt de milieudruk van de overgebleven middelen toe. Recent voorbeeld is de discussie rondom de neonicotinoïden.
Daarom moeten we met de hele sector ons bewust zijn van de emissiestromen en er aan werken om in de toekomst de normen te behalen en daarmee bruikbare middelen op de markt te houden.
Toolbox emissiereductie
Ter ondersteuning hebben Nefyto, de unie van Waterschappen, Agrodis en LTO Nederland de Toolbox emissiebeperking ontwikkeld. Dit bevat 17 kaarten met informatie over praktische maatregelen voor beperking van de emissie op diverse vlakken (zie kader). Doel hiervan is om iedereen die met gewasbescherming werkt bewuster te maken van de emissierouters op het bedrijf en hen praktische maatregelen aanreiken om de emissie naar het oppervlakte water te verminderen.
Praktische invulling
Een aantal zaken zijn al ingebed in de praktijk in een aantal teelten, zoals de mechanische bewerkingen eggen en schoffelen bij de onkruidbestrijding. Andere zaken vergen wellicht een investering die niet altijd direct mogelijk is, zoals GPS gestuurd spuiten.
Verwerken restvloeistoffen
Er valt vooral nog wat te halen op het erf, o.a. met het opvangen van de restvloeistof en het verwerken hiervan, met bijvoorbeeld de Heliosec, Osmofilm of Phytobac.
Ideale spuitmoment
Verder zijn het bepalen van het ideale spuitmoment en de nauwkeurigheid van de toepasser essentieel. Niet alleen voor de emissiereductie, maar ook voor een optimale werking van het middel. Een juiste afstelling van de dopkeuze en boomhoogte met de rijsnelheid geven een betere indringing en minder drift.
17 punten emissiereductie
De Toolbox emissiereductie bevat de volgende 17 informatiekaarten met praktische maatregelen.
- Het activiteitenbesluit: Hoe hoort het ook alweer?
- Vermindering afspoeling door perceelsinrichting
- Vermindering drift door perceelsinrichting
- Driftreducerende spuittechnieken
- Technische innovaties op de spuit
- Driftreductie in de fruitteelt
- Pleksgewijze toepassing van middelen
- Zijwaartse spuittechnieken in de boomteelt
- Geïntegreerde onkruidbestrijding: preventie, waarnemen, mechanisch, LDS
- Geïntegreerde gewasbescherming: weerbare bodem en natuurlijke vijanden
- De toepasser bepaalt de emissie
- Restvloeistof: beperken, verdunnen, verdringen en opvangen
- Restvloeistof opruimen
- 13 a. Externe reiniging: vul- en wasplaats op het erf
- 13 b. Biologische zuiveringssytemen: een aantal opties om de restvloeistof biologisch af te voeren
- 13 c. Zuivering restvloeistof door verdamping
- 14. Puntemissie vanuit andere bronnen dan de veldspuit
- 15. Het optimale spuitmoment
[Bron: www.toolboxwater.nl]
Download de complete set kaarten

Specialisten
De teeltspecialisten van GO
De GO-partners hebben specialisten in dienst, op het gebied van alle tuinbouwteelten, openbaar groen, techniek en Safety, die u graag voorzien van een advies op maat.

Fabrikanten
Onze A-Fabrikanten op een rij
GO streeft naar langdurige relaties met fabrikanten die kwaliteit leveren en investeren in R&D. Zo blijven onze specialisten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Producten
Exclusieve producten onder GO-label
Innovatie en kwaliteit staan centraal binnen GO. Samen met fabrikanten zoeken we steeds naar verbetering en ontwikkelen we soms producten onder eigen label.
Volg GO ook verder online: