Sporenelementen belicht

Net zo belangrijk

Sporenelementen

Sporenelementen zijn als het ware de vitamines voor de plant: er is weinig van nodig, maar ze zijn wel noodzakelijk voor enkele fysiologische processen.

Hoe gering ook, sporenelementen zijn dus net zo essentieel voor een plant als stikstof of kalium voor een goede groei en ontwikkeling van uw gewas. 

Ze vormen vaak een onderdeel van (co)enzymen of spelen een rol bij de opbouw van energie en omzetting ervan. 

Enkele eigenschappen

  • IJzer draagt o.a. bij aan de opbouw van bladgroen. Essentieel bij de fotosynthese en ademhaling van de plant. 
  • Mangaan is onmisbaar bij de kieming en ontwikkeling van planten. 
  • Koper is essentieel bij de aanmaak van lignine dat stabiliteit aan een plant geeft. Daarnaast is koper evenals molybdeen aanwezig in enzymen, die vaak een katalysator vormen voor vele processen in de plant. Bijvoorbeeld bij de omzetting van ammoniumstikstof in aminozuren. 
  • Zink en Borium zijn eveneens belangrijke elementen bij ademhalingsprocessen, eiwitopbouw en fotosynthese.
  • Borium wordt passief, met de wateropname, door de plant opgenomen. De overige elementen worden vooral actief opgenomen.
     

pH en bladvoeding

Het is belangrijk om ook de pH van de grond te bekijken want sommige sporenelementen zijn slecht opneembaar bij een te hoge of te lage pH waarde.

Bij veel tekorten wordt er een bladvoeding gespoten met het sporenelement. Vaak is dit een curatieve behandeling en maar een tijdelijke oplossing.

Neem contact op met onze teeltspecialisten voor meer informatie over een blijvende oplossing, bijvoorbeeld met DCM MICROMIX.

[bron: DCM]

 

Dcm micromix

 

2011 CORNE P1000610.JPG

Specialisten

De teeltspecialisten van GO

De GO-partners hebben specialisten in dienst, op het gebied van alle tuinbouwteelten, openbaar groen, techniek en Safety, die u graag voorzien van een advies op maat.

basf logo

Fabrikanten

Onze A-Fabrikanten op een rij

GO streeft naar langdurige relaties met fabrikanten die kwaliteit leveren en investeren in R&D. Zo blijven onze specialisten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

2008 stand preidag GObladmst.jpg

Producten

Exclusieve producten onder GO-label

Innovatie en kwaliteit staan centraal binnen GO. Samen met fabrikanten zoeken we steeds naar verbetering en ontwikkelen we soms producten onder eigen label.